Jos ei tämä ole mustikka niin…

Huomasin lenkillä, että tietä reunustaviin, isoihin puskiin oli ilmestynyt pyöreitä, sinisiä marjoja. Ne muistuttivat muuten ihan mustikoita, mutta olivat napakan kovia.

En maistanut, koska Mikko kielsi. Sen sijaan otin kuvan ja lähetin sen Rossanalle.

 • Prugnolo selvatico, piippasi vastaus.

Tongin vähän internetiä ja prugnolo selvatico paljastui oratuomeksi. Se kasvaa myös Suomessa, mutta aika harvinaisena ja vain Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa.

Rossana tiesi, että oratuomen marjat kypsyvät vasta myöhemmin syksyllä, mutta kyllä ne sitten ihan syötäviä ovat. Internet taas tiesi, että marjoilla voi maustaa grappaa tai niistä voi tehdä hilloa.

Internet käski myös laittaa marjat ensin pakkaseen ja käyttää ne vasta sitten. Pakkanen kuulemma kadottaa karvauden.

Mihin pakkaseen? Eihän meillä ole vielä edes jääkaappia…

(Jään odottamaan yöpakkasia. Ne kyllä tulevat, mutta eivät vielä aikoihin.)

Harmittelin myöhemmin äidille puhelimessa, että olisipa ollut hauskaa, jos oratuomet olisivat olleet mustikoita. Äiti sanoi, että älä lapsi pöljäile, kokeile niitä prugnoloita – ja että Isossakyrössä kuivataan parhaillaan mustikoita, jotka matkaavat sitten syksyllä Italiaan.

Äiti! Sydän! Mustikka! Prugnolo!

 

2 Kommenttia

 1. Hannamaaria

  Todellakin karvaan makuisia. Heinäkuisella lenkillä minäkin luulin niitä pensasmustikoiksi ja maistoin, mutta niin kitkeä maku, etten voinut nielaista. Toinen karvas makukokemus abruzzossa oli mehevän näköiset punaiset ”vadelmat”. Ne kun olivatkin raakoja karhunvadelmia, jotka ovat kypsinä mustia ja ihanan makuisia.

  1. Minna

   Täytyy ilmeisesti odotella ihan rauhassa, että nämä ”mustikat” kypsyvät – jos vaikka siihen mennessä saisimme jääkaapin ja pakastimen. 🙂
   Karhunvadelmat alkavat hissukseen kypsyä ja näköjään niitä löytyy myös paitsi lenkkipolun varrelta myös ihan tuosta pihan kulmalta. Kyllähän tämä melkoista luksusta on, että erilaiset marjat ja hedelmät ovat ihan käden ulottuvilla – vaikka välillä tuntuukin, että luumuja tulee ovista ja ikkunoista. 🙂

Kommentoi